Zeeland krijgt € 35 mln uit regiofonds
9 maart 2018
Researchsubsidies Nederlandse bedrijven steeds meer fiscaal
15 maart 2018
Laad alles

1000-banenplan voor Groningen; Christenunie pleit voor ‘Groningen first’

DEN HAAG – Het kabinet stelt € 6 mln beschikbaar voor een 1000-banenplan voor het aardbevingsgebied in Groningen. Vanuit het ministerie van OCW komt € 17 mln vrij voor onderhoud van rijksmonumenten in hetzelfde gebied. De Kamerfracties van Christenunie en PvdA vinden dat Groningen bij investeringen hoe dan ook voorrang moet krijgen op andere plannen om een ‘ereschuld’ aan de provincie in te lossen. 

Met het 1000-banenplan dat minister Koolmees (Sociale Zaken) ondertekende met gemeenten, provincie, sociale partners, onderwijsinstellingen en de Nationale Coördinator Groningen komt € 6 mln beschikbaar om Groningers op te leiden voor banen in kansrijke sectoren zoals bouw en techniek. In de provincie Groningen ligt de werkloosheid met 6,2% in 2017 hoger dan het Nederlands gemiddelde (4,9%). Het is echter de vraag of het aardbevingsgebied de juiste doelregio is. In de regio Delfzijl en omgeving is de werkloosheid gedaald van 8,4% in 2013 naar 5,5% in 2017. Dit is een snellere daling dan in omliggende regio’s en de werkloosheid is hierdoor lager dan in Oost Groningen (5,8%) en overig Groningen (6,4%).

‘Groningen first’

Het 1000-banenplan is onderdeel van een bredere aanpak om de leefbaarheid en economie van het aardbevingsgebied te versterken. Zo gaat 2,5% van de aardgasbaten naar een regiofonds voor Groningen, in 2018 goed voor € 50 mln. Dit is bestemd voor economische structuurversterking, waarbij Groningen koploper moet worden in energietransitie en duurzaamheid. Het ministerie van OCW maakte vorige week ook bekend € 17 mln beschikbaar te stellen voor onderhoud van rijksmonumenten in het aardbevingsgebied. Coalitiepartner Christenunie liet zaterdag via het AD weten dat het regeerakkoord opengebroken zou moeten worden om de ‘ereschuld’ aan Groningen in te lossen. In het regeerakkoord is rekening gehouden met een maximale gaswinning van 21,6 mrd m3 per jaar maar het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde een verdere daling tot maximaal 12 mrd m3. Deze extra daling van de gaswinning zal ook leiden tot dalende gasinkomsten. Het kabinet heeft de gasopbrengsten binnen de begroting gebracht waardoor een daling van de inkomsten elders op de begroting moet worden gecompenseerd. Die bezuinigingen – of verlaging van de extra uitgaven – mogen wat Christenunie betreft niet ten koste gaan van investeringen in Groningen, onder het motto ‘Groningen first’. Oppositiepartij PvdA heeft zich hierbij aangesloten. Volgens coalitiepartner CDA staat Groningen echter al boven aan de agenda; de VVD wil eerst weten wat de financiële gevolgen zijn van verdere daling van de gaswinning.

Comments are closed.