Startupdate
8 mei 2018
ABN AMRO lanceert energietransitie fonds
11 mei 2018
Laad alles

Aanbod commercieel vastgoed daalt, markt bouwt DC’s op risico

NIEUWEGEIN – Het aanbod van zowel kantoor- als bedrijfs- en winkelruimte is het eerste kwartaal verder afgenomen, meldt de NVM. De grootste daling van aangeboden kantoormeters deed zich voor in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Alleen in Den Haag en Rotterdam bleef het aanbod op gelijk niveau. De aangeboden meters bedrijfsruimte daalden in absolute zin het sterkst in Gelderland en Noord-Brabant.

Volgens de NVM valt bij het logistieke aanbod op dat de afname van bestaand aanbod gepaard ging met veel nieuwbouw, vooral in regio’s waar bestaand aanbod niet matcht met de vraag naar grootschalige distributiecentra. Hier wordt ook weer op risico gebouwd. In Haarlemmermeer, Moerdijk, Breda en Tilburg steeg het aanbod het sterkst, in Amsterdam, Tiel, Eindhoven, Wijchen en Den Bosch nam het aanbod juist af.

De aangeboden winkelruimte daalde naar 2,2 mln m2, verdeeld over 6.600 winkels. Alleen in Zeeland en Gelderland nam het aanbod licht toe. Het winkelaanbod daalde het sterkst in Noord-Brabant. Eigen onderzoek van de provincie Noord-Brabant laat zien dat die daling zich vooral manifesteerde in de grootste steden; in tien middelgrote steden steeg de leegstand juist. Ook de NVM signaleert dat hoge structurele winkelleegstand een probleem is in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners.

Comments are closed.