Afgestudeerde technici steeds minder vaak werkzaam in technieksector
6 september 2017
MKB-investeerder Antea opent nieuw fonds
7 september 2017
Laad alles

AFM scherpt voorschriften crowdfunding aan

AMSTERDAM – Informatie over crowdfundingsprojecten zou minimaal 48 uur voordat investeerders zich kunnen inschrijven, beschikbaar moeten zijn. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil de voorschriften voor crowdfundingsplatforms aanscherpen omdat uit evaluatie het beeld oprijst van schaarste aan projecten en daardoor gebrek aan transparantie.

Zo hebben investeerders gemiddeld nog maar enkele uren om in een project in te stappen. Daardoor kunnen investeringsrisico’s mogelijk niet goed worden overzien. Ook investeert ruim meer dan de helft van de investeerders meer dan het aanbevolen percentage van tien procent van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding. Het antwoord van de AFM op deze constateringen is een aanscherping van de voorschriften, waaronder invoering van de 48-uurstermijn. Ook wil de AFM dat de sector zich meer in gaat spannen om het geadviseerde percentage van maximaal tien procent van het vrij belegbare vermogen niet te overschrijden. De 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan. Ook moeten platforms sinds december de wanbetalingen inzichtelijk maken op hun site. De AFM constateert dat dat vaak nog niet gebeurt.

De nieuwe 48-uursregel leidt tot onduidelijkheid bij crowdfundingsplatforms, zo blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Volgens Jeroen van Huurne, directeur van Collin Crowfund, zal de 48-uursregel alleen maar zal leiden tot nog snellere investeringen na deze twee dagen. Peter Stolze, mede-oprichter van Lendahand, vindt de 48-uurstermijn wel geschikt voor de groter spelers, want daar zitten volgens hem de problemen. Voor kleine spelers zouden de nieuwe voorschriften echter tot een flinke drempel leiden. Tenslotte stelt Edwin Adams van Geldvoorelkaar.nl dat het prima is dat de AFM advies geeft, maar dat het uiteindelijk toch echt de verantwoordelijkheid van de investeerder is welk percentage van het vrij belegbare vermogen naar crowdfunding gaat.

Comments are closed.