Erik Stam directeur Utrecht School of Economics
3 mei 2018
Digitalisering nu ook geremd door stroominfrastructuur
6 mei 2018
Laad alles

Conjunctuurenquête: ondernemers Overijssel jubelend 2e kwartaal in

DEN HAAG -De arbeidsmarkt in Overijssel verkrapt sneller dan in andere regio’s. Bijna een derde van de bedrijven in de provincie wil de komende drie maanden personeel aannemen; dat is meer dan het Nederlands gemiddelde. Tegelijkertijd stijgt het aantal vacatures sneller dan in de rest van Nederland. 

Dat blijkt uit de jongste regionale cijfers van de Conjunctuurenquête in combinatie met de vacaturecijfers van het CBS. In Nederland voorziet ruim een vijfde van de industriële bedrijven en een kwart van de dienstverlenende bedrijven en organisaties personeelsgroei. In Overijssel geldt dat voor bijna een op de drie bedrijven. Het aantal door het CBS getelde vacatures in Overijssel steeg van 10.000 in het vierde kwartaal van 2016 naar 13.900 een jaar later, een plus van 39%. Over heel Nederland bedroeg deze stijging 34%.

In de COEN-kwartaalcijfers valt de relatief beperkte voorziene groei van industriële arbeidsplaatsen in Friesland, Groningen en Noord-Holland op. Dit terwijl bijna 40% van de Groningse industriële bedrijven wel omzetgroei voorziet. In Flevoland springt de beperkte uitbreiding van dienstverlenende werkgelegenheid in het oog (13%). De prognoses van dienstverlenende bedrijven in Utrecht blijven achter bij het Nederlands gemiddelde (24% verwacht omzetgroei tegenover 33% voor Nederland). In Drenthe, Limburg en Noord-Holland verwacht meer dan 40% van de dienstverlenende bedrijven groei van de omzet.

Meer cijfers over de verwachtingen van ondernemers voor de komende drie maanden op de regiopagina’s van NAEVO.

Comments are closed.