Conjunctuurenquête: ondernemers Overijssel jubelend 2e kwartaal in
4 mei 2018
Ecosysteem heeft ook ‘geduldig kapitaal’ nodig
7 mei 2018
Laad alles

Digitalisering nu ook geremd door stroominfrastructuur

AMSTERDAM – Niet alleen het groeiend personeelstekort is een bedreiging voor de digitalisering van de economie maar ook de toenemende bottlenecks in de stroomvoorziening, waarschuwt de Dutch Data Center Association. Dat terwijl Nederland door makelaarskantoor Savills juist is aangemerkt als de beste vestigingslocatie voor datacenters na vier Scandinavische landen. 

De Dutch Data Center Association waarschuwt het ministerie van EZ in een brandbrief dat de positie van ‘digital mainport’ in gevaar komt. Volgens de DDA leggen de gelijktijdige digitalisering en de omschakeling naar duurzame energie een te grote druk op het elektriciteitsnet. Rondom Amsterdam is de nood het hoogst: datacenters en techbedrijven concentreren zich hier terwijl het stroomnetwerk niet meer kan worden uitgebreid. In heel Nederland staan ruim 100 bij de DDA aangesloten datacenters, waarvan 35 in Amsterdam en directe omgeving. Op Schiphol-Rijk is de stroom de komende vier jaar al ‘op’, Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Science Park naderen dat punt snel.

Nederland staat in de World Digital Competitiveness-ranking op de zesde plaats, na Singapore, Zweden, de VS, Finland en Denemarken. Binnen de EU bekleedt Nederland de vierde plaats.

Internationaal makelaarskantoor Savills rankt Nederland juist als vijfde als vestigingslocatie voor datacenters, na vier Scandinavische landen. Daarbij werd gekeken naar onder meer energiekosten, klimaat, beschikbaarheid van groene energie en gemiddelde internetsnelheid. Volgens Savills concentreren nieuwe datacenters zich in voorsteden en landelijke gebieden van landen die ruimte, veiligheid, voldoende energie en connectiviteit kunnen bieden. Scandinavische landen zijn de beste locaties voor zeer grootschalige centers.

Comments are closed.