Business angels op een rij
2 februari 2018
Kort nieuws – regio Noord
4 februari 2018
Laad alles

Ecosysteem voor ondernemers in Nederland is top

ZOETERMEER – De randvoorwaarden om ondernemer te worden, zijn in vrijwel geen enkel land zo goed als in Nederland, blijkt uit de nieuwe editie van de Global Entrepreneurship Monitor. Nederlanders zien altijd commerciële kansen en mogelijkheden. De impact van ondernemerschap op werkgelegenheid en innovatie blijft echter relatief achter. 

Het Nederlands ecosysteem voor ondernemerschap scoort, van de 54 onderzochte landen, een eerste plaats als het gaat om fysieke, commerciële en juridische infrastructuur, en ondernemerschapsstimulering vanuit overheid en onderwijs. Een tweede positie bekleedt Nederland op het vlak van financiering en belasting, en van samenwerking met universiteiten. [tekst loopt door onder grafiek]

Weinig entrepreneurs, wel intrapreneurs

Bijna tweederde van de Nederlanders ziet kansen voor een eigen bedrijf. Slechts 8% echter is van plan om binnen drie jaar die ideeën concreet om te zetten naar een onderneming. Nederland lijkt op dit opzicht veel op Zweden: hier ziet zelfs bijna 80% van de bevolking kansen en mogelijkheden, maar ook hier blijft het aantal aanpakkers beperkt tot 8%.

Worden Nederlanders ondernemer, dan verwacht de helft geen personeel aan te nemen, en dat ligt boven het Europees gemiddelde. 16% Verwacht binnen drie jaar meer dan vijf arbeidsplaatsen te creëren; in Duitsland ligt dat percentage op 22%, in Zwitserland op 33%.

Nederland scoort weliswaar laag in de internationale vergelijking op het punt van concreet ondernemerschap, maar staat weer hoog genoteerd als het gaat om het zogeheten ‘intrapreneurship’: het opzetten van nieuwe business als werknemer.

Wie dan uiteindelijk een eigen bedrijf start, heeft dat in slechts 7% van de gevallen gedaan uit noodzaak. Ter vergelijking: in Groot-Brittanië is een op de zeven nieuwe bedrijven uit nood geboren.

De Global Entrepreneurship Monitor wordt jaarlijks samengesteld; dit was de negentiende editie. In Nederland wordt de monitor opgesteld door onderzoeksbureau Panteia/EIM en gefinancierd door het ministerie van EZK.

Comments are closed.