Minst vermogende zzp’ers in drie grote steden
25 februari 2018
Sterkste personeelsgroei buiten grote steden verwacht
25 februari 2018
Laad alles

Familiebedrijven vaker actief in buitenland dankzij externe managers

ROTTERDAM – Familiebedrijven die geleid worden door externe bestuurders zijn 7% meer internationaal actief dan andere familiebedrijven, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) dat in samenwerking met adviesbureau BDO en Rabobank is uitgevoerd.

Veel mensen hebben bij familiebedrijven het beeld dat deze conservatief en weinig ondernemend zijn. Dit beeld komt echter niet overeen met de werkelijkheid wanneer het gaat om de internationale activiteiten van deze bedrijven. Er zijn in Nederland circa 270.000 familiebedrijven, meer dan 60% hiervan exporteert naar het buitenland. Daarnaast investeert 70% internationaal en heeft bijna 60% zelfs één of meer dochterondernemingen in het buitenland.

Het is niet vreemd dat zoveel familiebedrijven actief zijn in het buitenland: familiebedrijven die internationaal actief zijn, boeken gemiddeld een brutomarge van 7,9% op hun omzet, tegen 4,8% voor familiebedrijven die alleen in Nederland actief zijn. “Internationaal zakendoen is steeds makkelijker en aantrekkelijker geworden dankzij technologische ontwikkelingen en vrijere handel,” aldus Pursey Heugens, professor Organisation Theory aan Rotterdam School of Management en directeur van het ECFB.

Of een familiebedrijf ook daadwerkelijk in het buitenland actief is, hangt voor een groot gedeelte af van hoe strak de familie zelf de touwtjes in handen houdt. Hoe groter de invloed van externe bestuurders is, des te groter de kans dat het bedrijf internationaal actief is. Een van de mogelijke verklaringen hiervoor is dat de externe manager niet verbonden is aan het familiekapitaal en daardoor bereid is om meer risico te nemen. Overigens stelt het onderzoek ook dat Nederland wat betreft het vestigingsklimaat voor familiebedrijven niet verder komt dan de internationale middenmoot.

Comments are closed.