Nieuw innovatiefonds voor MKB Noord-Holland
23 april 2018
Kort nieuws regio Noord
23 april 2018
Laad alles

Financiële sector wil beter inzicht in klimaatrisico’s bedrijven

AMSTERDAM – Financiële instellingen hebben baat bij beter inzicht in de financiële risico’s die bedrijven lopen door klimaatverandering. Informatie op dit gebied kan gebruikt worden voor investeringsbeslissingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de werkgroep klimaatrisico’s van het Platform voor Duurzame Financiering.

Volgens het rapport brengt klimaatverandering risico’s met zich mee die nagenoeg elke sector en beleggingscategorie raken. Deze risico’s zijn tot nu toe nog niet goed in de markt geprijsd. Het integreren van informatie van deze risico’s in investeringsbeslissingen is van groot belang en de verantwoordelijkheid van de financiële instellingen. Daarom roept de werkgroep bedrijven op om te rapporteren volgens de aanbevelingen van de Task Force on Climate-Related Financial Disclosures (TCFD). In opdracht van de Financial Stability Board (FSB) heeft de TCFD standaarden opgesteld die bedrijven en instellingen helpen klimaat-gerelateerde financiële risico’s te rapporteren. Zo komt deze informatie beschikbaar voor investeerders en kredietverstrekkers. Meer transparantie hierover kan leiden tot betere financiële resultaten. Ook kan TCDF-rapportage ertoe leiden dat klimaatrisico’s beter in de markt geprijsd worden. Verder worden in het rapport beleidsadviezen gegeven voor de overheid, toezichthouders en financieel dienstverleners. Zo moeten beleidsmakers zorgen voor betrouwbaar klimaatbeleid en een internationaal gelijk speelveld. Financieel dienstverleners worden aangespoord om de verwerking van TCDF-data te ondersteunen en investeerders te voorzien van overzichtelijke TCDF-data op sector- en bedrijfsniveau.

Het Platform voor Duurzame Financiering is een samenwerkingsverband van verschillende financiële koepelorganisaties, toezichthouders en ministeries met DNB als voorzitter. Het doel van het platform is om de dialoog over verduurzaming in de financiële sector te stimuleren. Onderdeel van het platform is de werkgroep klimaatrisico’s, samengesteld uit vertegenwoordigers van MN, ABN Amro, Actiam, Delta Lloyd, Volksbank, ING, Robeco en KMPG.

Comments are closed.