Nederland hoog in innovatierankings, instroom technische studies zwak
23 juni 2017
Brexit kan dienstenexport gevoelig raken
5 juli 2017
Laad alles

Gazelles en Nieuwe Kampioenen weten bedrijvenbeleid te vinden

DEN HAAG – 32% Van de FD Gazellen (snelle groeiers) en 88% van de Nieuwe Kampioenen (innovatiekoplopers) maakt gebruik van instrumenten uit het bedrijvenbeleid van het ministerie van EZ, zoals WBSO, green deals, TKI’s en BMKB. Voor de rest van het bedrijfsleven ligt dat op 2%.

Dat blijkt uit een analyse van gazelles en nieuwe kampioenen door RvO Nederland en CBS, in opdracht van het ministerie van EZ. Het bovengemiddeld gebruik van financiële instrumenten kan deels worden verklaard doordat gazelles en innovatiekoplopers vaker actief zijn in sectoren die eerder in aanmerking komen voor bijvoorbeeld innovatiesubsidies (zoals industrie en ICT). Het grootste deel van de verklaring moet echter worden gezocht in factoren die níet zijn onderzocht. Nieuwe kampioenen zijn ook goed in het stapelen van instrumenten: 51% van de bedrijven doet dat, tegenover 13% van de gazelles en 7% van de overige bedrijven die instrumenten benutten.

RvO en CBS hebben deze experimentele analyse gedaan in het kader van een zogeheten Innovatielab van het CBS. De gazelles en kampioenen zoals het Financieele Dagblad deze publiceert, zijn via hun KvK-inschrijvingsnummer gekoppeld aan het Algemene Bedrijven Register van het CBS.

Comments are closed.