Kort nieuws regio West
23 april 2018
Meer venture capital voor jonge Nederlandse bedrijven
26 april 2018
Laad alles

Hoogste economische groei in regio’s Eindhoven en Almere

DEN HAAG – De regio’s Eindhoven en Almere noteerden in 2017 de hoogste economische groei: hun bruto regionaal product groeide met 4,9%, fors hoger dan het nationaal gemiddelde van 3,2%. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de regionale economie. 

De groei in de regio Eindhoven (in statistische termen: zuidoost-Noord-Brabant) werd getrokken door zowel de industrie als de zakelijke dienstverlening. In de regio Almere waren het de leasebedrijven die de economische groei aanjoegen. Opvallen zijn ook de hoge groeicijfers in de regio Woerden en in de gebieden om Amsterdam.

Van de vier grote steden kende de regio Amsterdam met +3,9% de sterkste groei, gevolgd door Rotterdam met +3,3% en Utrecht met +3,2%. Den Haag blijft duidelijk achter met een benedengemiddelde groei van 2,6%. De sterke groei in de regio Amsterdam is gekoppeld aan de groeispurt van groot- en detailhandel. Dat effect, zij het iets gematigder, treedt ook op in Rotterdam en Utrecht. De groei in Utrecht wordt bovendien getemperd door de krimp in financiële instellingen. Den Haag ondervindt nog last van een zeer matig groeiende overheidssector.

De economische groei manifesteerde zich in vrijwel alle regio’s. Alleen in Groningen kromp de economie door de afnemende gaswinning. Dit werkte ook door in de gematigde groeicijfers van Drenthe en Friesland. Wordt echter de gaswinning buiten beschouwing gelaten, dan groeide de Groningse economie met 2,5%, die van Friesland met 2,7% en die van Drenthe met 3,1%.

Comments are closed.