Ondernemers waarderen betrokken lokale bestuurders
16 februari 2018
Ondernemersvertrouwen groeit, personeelstekort ook
16 februari 2018
Laad alles

Internetconsultatie volgende stap voor Invest-NL

DEN HAAG – Tot en met 29 maart staat het concept-wetsvoorstel voor de oprichting van Invest-NL open voor publieke internetconsultatie. De financieringsinstelling, die een rol gaat spelen bij investeringen in de grote transities op het gebied van digitalisering, energie, mobiliteit, zorg en verduurzaming, wordt in het voorjaar van 2019 operationeel.

Doordat Nederland, in tegenstelling tot al onze buurlanden, geen nationale financieringsinstelling voor risicokapitaal heeft, loopt het Europese financiering mis. Invest-NL moet deze rol op zich nemen op het snijvlak van publieke belangen en private mogelijkheden. Vaak is dit nu lastig doordat er veel onzekerheid is over de risico-rendement verhouding en onzekere terugverdientijden. Invest-NL krijgt een projectontwikkelingstak met een jaarlijkse subsidie van € 10 mln vanuit de Staat en de mogelijkheid zelf te investeren vanuit een kapitaalstorting van € 2,5 mrd.

Begin 2017 was het nog de bedoeling dat alle financieringsinstrumenten vanuit RvO zouden overgaan naar Invest-NL. De BMKB en de GO (gericht op kredietverstrekking door banken), het Innovatiekrediet en de SEED Capitalregeling blijven echter bij RvO. De Groeifaciliteit en de Energie Transitie Financierings Faciliteit zijn in 2020 afgebouwd, omdat de doelstelling van deze faciliteiten via de investeringstak van Invest-NL wordt bereikt. Het aandeelhouderschap in het Dutch Venture Initiative gaat over van Oost-NL naar Invest-NL. De relatie tussen Invest-NL en de vijf regionale ontwikkelingsmaatschappijen waarvan het ministerie van EZK aandeelhouder is (LIOF, BOM, Oost NL, NOM, InnovationQuarter), moet nog worden vormgegeven. In 2017 was er nog sprake van dat de uitoefening van dit aandeelhouderschap bij Invest-NL zou worden belegd.

Comments are closed.