Sociale wetenschappers prominent aanwezig in Nederlandse ICT-sector
9 december 2017
Aantal banen groeide in 2016 niet in alle regio’s
13 december 2017
Laad alles

Investeringen landen in de regio’s

Vanaf deze maand publiceert NAEVO.nl wekelijks een selectie van kort nieuws over investeringen in bedrijven uit de Nederlandse regio’s. 

 

Noord (Friesland, Groningen, Drenthe)

* IT-bedrijf LinkBundle verplaatst zijn hoofdkantoor van Londen naar Groningen. De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij NOM stapt in als aandeelhouder. LinkBundle biedt realtime inzicht in de effecten van marketing, startte met Britse aandeelhouders en werkt voor financiële instellingen. Door de Brexit is vestigingsplaats Londen echter een “operationeel risico” geworden voor het bedrijf en voor zijn klanten. Met de investering kan LinkBundle nieuwe markten op, zoals de retail.

* Nordica, de nationale luchtvaartmaatschappij van Estland, gaat vanaf 2018 vliegen vanaf Groningen Airport Eelde naar München (dagelijks) en Brussel (zesmaal per week). Via deze twee nieuwe hubs en de al bestaande verbinding met hub Kopenhagen (tweemaal per dag) worden veel meer bestemmingen bereikbaar.

 

Oost (Overijssel, Gelderland)

*  Solynta, de Wageningse ontwikkelaar van ziekteresistente en hybride aardappelrassen (op te kweken uit zaad in plaats van pootaardappelen), heeft een nieuwe series-B investering ontvangen van € 16 mln. De financiering is afkomstig van bestaande investeerders, waaronder het Innovatie- en Energiefonds Gelderland en de nieuwe investeerders Fortissimo Capital (Israël) en Innovation Industries (Nederlands fonds, opgericht door PPM Oost, Innovatiefonds Overijssel, Topfonds Gelderland, kennisinstellingen (w.o. Universiteit Twente, Wageningen University), onderzoeksinstituten (w.o. TNO en ECN), particuliere investeerders, het Europese Investering Fonds en het Pensioenfonds voor de Metaalnijverheid en Elektro).

* Roxit Groep, softwareontwikkelaar uit Zwolle dat eigendom is van investeringsfonds Main Capital, neemt voor “ongeveer € 10 mln” branchegenoot Brein BV uit Haaksbergen over.

* Clear Flight Solutions uit Enschede, dat robo-vogel Robird ontwikkelde om vliegvelden vogel-vrij te houden, krijgt een financiële injectie van € 2,6 mln van AERIUM Analytics en zijn bestaande investeerder Cottonwood Euro Technology Fund. Het bedrag is de eerste deal van een series B-investeringsronde. Het geld wordt gestoken in expansie in Noord-Amerika en verdere ontwikkeling van Robird 3.0.

 

West (Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht)

* MKB Fonds uit Amsterdam participeert in Xantion, een IT-bedrijf uit Ede met een jaaromzet van € 5 mln en 35 medewerkers. MKB Fonds voegde eerdere participaties in Joheco Automatisering (Hillegom), De Computerwacht (Bodegraven) en Advisor ICT Solutions (Mijdrecht) samen tot de Futureproof Group.

* Bundles, dat abonnementen op wasmachines verkoopt, krijgt van een groep investeerders, onder wie duurzaamheidsvoorvechter Anne-Marie Rakhorst, een investering van € 600.000. Daarmee wil Bundles het abonnementsmodel uitbreiden naar andere productgroepen zoals koelkasten, verwarming, fietsen, bedden en zitmeubels.

*  Regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, met Zuid-Holland als werkgebied, heeft een kapitaalsinjectie van € ruim 30 mln gekregen. Het ministerie van EZK en de provincie Zuid-Holland leggen ieder € 15 mln in, de gemeente Delft legt € 1,05 mln in. Met deze storting komt het fondsvermogen op bijna € 80 mln.

 

Zuid (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg)

* Philips Health Technology Ventures, het investeringsfonds van Philips, heeft € 5,2 mln geïnvesteerd in het Amerikaanse softwarebedrijf Mytonomy. Mytonomy ontwikkelt software voor geautomatiseerde communicatie met patiënten over procedures, instructies en afspraken.

* Philips heeft zorgtechnologieconcern Forcare uit Zeist overgenomen. Forcare, met vestigingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada, levert software voor communicatie tussen medische systemen. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt.

* Philips heeft het IT-bedrijf VitalHealth uit Ede overgenomen. Financiële details over de overname zijn niet bekendgemaakt. VitalHealth ontwikkelt e-healthapplicaties voor mensen met chronische aandoeningen zoals COPD en diabetes en voor kwetsbare ouderen.

Comments are closed.