Kort nieuws regio Oost
21 mei 2018
NAEVO wordt RegioRadar
24 mei 2018
Laad alles

Kwart ondernemers verwacht toename personeel – als het er is

DEN HAAG – Een op de vijf bedrijven wil wel groeien maar ziet zich belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. De tekorten zijn het hoogst in de uitzendbranche, de ICT maar ook in de transport en bij specialistische zakelijke dienstverleners als accountants en juristen. In de regio’s Alkmaar, Zaandam en Emmen geeft bijna een derde van de werkgevers aan dat personeel een knelpunt is. 

Dat blijkt uit nieuwe resultaten van de Conjunctuurenquête, die CBS, VNO-NCW, MKB Nederland, EIB en Kamer van Koophandel permanent uitvoeren. Ondanks de ervaren krapte verwacht bijna een kwart van de bedrijven komende drie maanden personeel aan te nemen. De sector met de -relatief gezien – minste problemen op de arbeidsmarkt is de detailhandel. Inmiddels geeft echter ook hier ruim 10% van de werkgevers aan knelpunten op de arbeidsmarkt te ervaren; begin 2014 was dat nog minder dan 1%.

De personeelstekorten in de bouw waren in de tweede helft van 2017 op hun hoogtepunt. Inmiddels beginnen hier ook tekorten aan productiemiddelen en materialen op te spelen: 11% van de bedrijven geeft aan hier last van te hebben, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Over een reeks van jaren is zichtbaar hoe de digitalisering van de economie al in een vroeg stadium de vraag naar IT’ers aanzwengelde. Vanaf 2014 steeg het percentage bedrijven in de ICT dat personeelstekort als belemmering ervoer voor groei in rap tempo. Dat verschijnsel trad voor bijvoorbeeld de bouw en de transportsector pas op vanaf 2016.

Comments are closed.