Regio Eindhoven met Philips, ASML, NXP innovatiekoploper
9 maart 2017
Vastgoed en uitzendkrachten duurder voor ondernemers
22 maart 2017
Laad alles

“Landelijke en regionale innovatieregelingen MKB beter afstemmen”

DEN HAAG – De landelijke regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) werkt goed. Voor een nog betere service naar het MKB zouden de regionale, landelijke en Europese regelingen voor innovatie in het MKB beter op elkaar moeten worden afgestemd.

Dat staat in de eindrapportage van de evaluatie van de MIT-regeling, die minister Kamp (EZ) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De MIT-regeling is in 2013 gestart om het MKB beter te laten aansluiten op de innovatieagenda’s van de negen topsectoren. Sinds 2015 wordt de regeling samen met de provincies uitgevoerd en worden ook de regionale innovatiestrategieën als toetsingskader gebruikt. Door de samenwerking is het budget gestegen van € 32 mln in 2014 naar € 55 mln nu. In 2016 werd voor € 112 mln aanvragen ingediend. Bijna 4.000 midden- en kleinbedrijven hebben de afgelopen vier jaar gebruik gemaakt van de MIT-regeling. Met € 143 mln aan financiering heeft het MKB voor bijna € 400 mln aan investeringen in innovatie kunnen doen.

MKB’ers uit de topsectoren creatieve industrie, high tech systems (incl. ICT) en tuinbouw & uitgangsmaterialen doen het vaakst een aanvraag. Ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven is jonger dan vijf jaar. De MIT lijkt volgens onderzoekers een redelijk effectieve regeling, die lijkt te zorgen voor additionele investeringen in innovatie. Van de afgewezen aanvragen is 49% niet uitgevoerd.

De regeling loopt formeel op 1 maart 2018 af. De positieve evaluatie is voor Kamp reden om zijn opvolger te adviseren de regeling voort te zetten.

Comments are closed.