Nederlandse living labs winnen Europese award
28 november 2017
Winnaars Oranje Handelsmissiefonds 2017 bekendgemaakt
1 december 2017
Laad alles

Meerderheid gemeenten heeft BI-zone of ondernemersfonds

GRONINGEN – Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten heeft inmiddels een ondernemersfonds of een of meerdere bedrijveninvesteringszones. Ondernemers willen best extra belasting betalen, zolang duidelijk is dat de opbrengst wordt besteed aan concrete zaken, concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen dan ook. 

De pas verschenen Atlas van de lokale lasten 2017 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) bevat een analyse van de aanwezigheid van bedrijveninvesteringszones en ondernemersfondsen in Nederland. In 2017 kennen 126 gemeenten (32%) een ondernemersfonds en 61 gemeenten (16%) een of meer bedrijveninvesteringszones. In twintig gemeenten bestaan bedrijveninvesteringszones en een ondernemersfonds naast elkaar. De BI-zone geniet een grote populariteit in de provincie Zuid-Holland, in Noord-Limburg en Twente. Ondernemersfondsen hebben vooral wortel geschoten in Friesland, Gelderland en midden-Brabant.

[tekst loopt door onder afbeelding]

(Bron: Atlas voor lokale lasten 2017, Coelo)

Sinds 2009 kunnen BI-zones worden ingesteld, aanvankelijk op basis van een experimentwet. Wegens succes werd de BI-zone in 2015 vastgelegd in een definitieve wet. Een BI-zone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers een afzonderlijke heffing opbrengen voor gemeenschappelijke activiteiten (zoals beveiliging, onderhoud of promotie). Instelling van een BI-zone vereist voldoende draagvlak onder de ondernemers in een gebied, aan te tonen aan de hand van een draagvlakmeting. Oprichting van een ondernemersfonds is niet aan zo’n draagvlak gebonden.

Comments are closed.