Verkeersdrukte steeg vooral buiten de Randstad
25 februari 2018
Familiebedrijven vaker actief in buitenland dankzij externe managers
25 februari 2018
Laad alles

Minst vermogende zzp’ers in drie grote steden

DEN HAAG – De regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen de armste zzp’ers. Ook is hun inkomen het minst gestegen sinds 2007. Zzp’ers in de noordelijke provincies verkleinen hun achterstand op het Nederlands gemiddelde maar blijven achterlopen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse die het CBS maakte van inkomens van zelfstandigen en zelfstandigen zonder personeel. Nederland telde in 2015 1.180.000 zelfstandigen, waarvan 874.000 zelfstandigen zonder personeel, aldus het CBS. Bij de inkomensanalyse de onderzoekers naar het zogeheten mediaan gestandaardiseerd inkomen. Dit is het inkomen dat precies in het midden ligt van alle inkomens, omgerekend naar het inkomen van een eenpersoonshuishouden.
Zzp’ers in de noordelijke provincies hadden in 2007 het laagste mediaan inkomen, en dat is, ondanks bovengemiddelde stijgingen, ook in 2015 het geval. Zzp’ers in drie van de vier steden deden het niet veel beter: in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt het mediaan inkomen ook laag, en stijgt het ook maar zeer beperkt. Utrecht vormt hierop een uitzondering: hier ligt het mediaan zzp-inkomen met € 31.800 boven de Nederlandse mediaan van € 29.400. [tekst gaat verder onder grafieken]

Diezelfde grootstedelijke regio’s huisvesten ook de zzp’ers met het kleinste vermogen. Het CBS berekende hier het saldo van bezittingen en schulden, dus inclusief banktegoeden, woning- en aandelenbezit, hypotheekschulden en consumptief krediet. Dit geeft aan hoe welvarend een zzp-huishouden is. Waar in Nederland het mediaan vermogen van zzp’ers ligt op € 92.800, ligt dat in de regio Den Haag op € 28.400. In Zeeland, Noord-Brabant en Gelderland hebben zzp’ers de hoogste vermogens.

Comments are closed.