Hoogleraar: meer deals met regio’s
22 september 2017
Duurzame kinderwagen winnaar MKB Innovatie Top 100
22 september 2017
Laad alles

MKB Fonds gaat met vierde fonds € 20 mln investeren

AMSTERDAM – De Amsterdamse participatiemaatschappij MKB Fonds heeft in tien weken € 20 mln opgehaald voor een nieuw investeringsfonds. Het kapitaal is bedoeld voor risicodragende deelnemingen in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Verpakkingsbedrijf Hodi uit Veenendaal is de eerste investering vanuit het nieuwe fonds.

Het kapitaal van het nieuwe fonds is afkomstig van een groep van ruim 300 beleggers en heeft een ‘mixfondsstructuur’ waarin zowel obligaties als aandelen worden uitgegeven. De € 20 mln van het nieuwe fonds is opgebouwd uit € 13 mln aan obligaties en € 7 mln aan aandelen. Obligatiehouders nemen gemiddeld voor € 40.000 deel, aandeelhouders doen mee voor bedragen die schommelen tussen de € 100.000 en 3 mln. Het totale kapitaal van het private-equityhuis is door de lancering van dit vierde fonds opgelopen tot € 55 mln.

MKB Fonds verwacht in zeven à acht bedrijven te gaan investeren. “Gemiddeld steken wij € 1 à 3 mln in een onderneming”, zo stelt managing partner Thomas Wals in gesprek met het Financieele Dagblad. Het Amsterdamse investeringsfonds is met name geïnteresseerd in handelsbedrijven met een beperkte productiepoot en in automatiseerders. Zo werd in februari van dit jaar een meerderheidsbelang verworven in Advisor ICT Solutions in Mijdrecht. Daarnaast zijn ook bedrijven van eigenaren op leeftijd die geleidelijk een stap terug willen doen doel van MKB Fonds. “We kiezen daarbij voor een gefaseerde overname waarbij de directeur-eigenaar voorlopig aanblijft om samen met ons toe te werken naar een definitieve opvolging”, aldus Wals.

De eerste investering van het nieuwe fonds is reeds gegaan naar Hodi Verpakkingen in Veenendaal, een bedrijf met dertig man personeel en een jaaromzet tussen € 15 en 20 mln. MKB Fonds heeft samen met de eigenaren van Hodi een aparte holding opgericht, P&D Group, met het doel gezamenlijk soortgelijke bedrijven in de verpakkingssector over te nemen: een ‘buy and build’ strategie.

Comments are closed.