‘Familiebedrijven innovatiever dan gemiddeld’
13 november 2017
Economisch belang havens zwakt niet af ondanks kritiek op mainports
13 november 2017
Laad alles

Met name in de Randstad verdwijnen banen voor middenklasse

DEN HAAG – Ook in Nederland is er sprake van een polariserende arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderzoek van het CPB en de Rijksuniversiteit Groningen. Met name in de Randstad verdwijnen banen voor de middeninkomens.

In veel ontwikkelde landen is er langer een trend zichtbaar waarin de werkgelegenheid in de laagst en hoogst betaalde beroepsgroepen in aandeel toeneemt terwijl de middeninkomens meer moeite hebben met het vinden van een baan. Er was echter nog weinig bekend over de regionale verschillen bij het verdwijnen van bepaalde werkgelegenheid. De onderzoekers hebben deze regionale variatie in kaart gebracht en hieruit blijkt dat het vooral de verstedelijkte gebieden zijn waar de banen voor de middenklasse verdwijnen. In de Randstad zijn bijvoorbeeld drie van de vier grote stedelijke regio’s gepolariseerd. Dit wil echter niet zeggen dat dit probleem niet speelt in de periferie; zo zijnde arbeidsmarkten in Groningen en Friesland ook gepolariseerd.

De technologische vooruitgang, waardoor het aandeel routinematige taken afneemt, komt als meest voor de hand liggende verklaring voor de polarisatie naar voren. Een andere mogelijke verklaring is dat de arbeidsmarkt simpelweg inspeelt op het stijgende opleidingsniveau van de Nederlandse beroepsbevolking: het groeiende aanbod van hoger opgeleiden leidt ook tot een groeiend aandeel van kennisintensief werk. Internationaal gezien is de arbeidsmarktpolarisatie in Nederland overigens beperkt.

Afbeelding uit genoemd rapport CPB/RUG

Comments are closed.