CPB: sterke economische groei zet door
8 maart 2018
Zeeland krijgt € 35 mln uit regiofonds
9 maart 2018
Laad alles

Nederland tweede van de wereld in patentaanvragen

RIJSWIJK – Vanuit Nederland werden in 2017 7.043 patenten aangevraagd bij het Europees Octrooibureau, 2,7% meer dan in 2016. Medische technologie staat met ruim 800 patenten bovenaan. Omgerekend naar het aantal patenten per hoofd van de bevolking staat ons land mondiaal op de tweede plaats. 

Dat blijkt uit de cijfers over 2017 van het European Patent Office in Rijswijk. Nederland was goed voor 4,3% van alle patentaanvragen in 2017. Van de ruim 7.000 patenten had 52% betrekking op technologie: medische technologie, machinebouw, computertechnologie, meettechniek, bouw, halfgeleiders en optica. Chemie, biotechnologie en farma waren goed voor 23% van de aangevraagde patenten. Groei ten opzichte van 2016 zat vooral in de halfgeleiders en optica, en in organische chemie en biotechnologie. [tekst gaat verder onder grafiek]

Meest actieve aanvrager uit Nederland is Philips. Het bedrijf voert de lijst aan in de categorie medische technologie, samen met Johnson & Johnson en Medtronic. Philips Lightning is koploper op het gebied van elektrische systemen en apparaten. DSM staat tweede in de ranking op het gebied van biotechnologie, na Hoffman-La Roche.

Comments are closed.