Geslacht bestuurder speelt geen rol voor belegger
17 september 2017
Boost voor ondernemerschap op hogescholen
19 september 2017
Laad alles

Nieuw onderzoek naar prestaties familiebedrijven

TILBURG – Het Tilburg Institute For Family Business (TiFB) van Tilburg University gaat kwantitatief onderzoek doen naar naar de financiële en sociale prestaties van de ruim 15.000 familiebedrijven in Nederland. Dit onderzoek is uniek omdat het kijkt naar zowel de kleine familieonderneming als de grote multinational.

Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie: uit een analyse van het CBS blijkt dat ze goed zijn voor 29% van het totaal aantal banen. In de commerciële sector vertegenwoordigen ze 27% van de omzet en 32% van de toegevoegde waarde. Sommige provincies zijn afhankelijker van familiebedrijven dan gemiddeld: in Friesland, Overijssel, Gelderland en Zeeland dragen familiebedrijven meer dan 40% bij aan de toegevoegde waarde van de commerciële sector. [lees verder onder de infographic]

Toch zijn er tot op heden weinig academische onderzoeken verricht die kijken naar de factoren die het succes van een familiebedrijf kunnen verklaren. Daarnaast belichten de meeste onderzoeken vooral grotere (beursgenoteerde) ondernemingen omdat daar veel informatie over beschikbaar is, terwijl juist de kleinere en middelgrote bedrijven een belangrijke rol spelen in de Nederlandse economie. Het TiFB wil deze leemte opvullen en roept daarom familiebedrijven op om deel te nemen aan hun nieuwe onderzoek.

De prestaties van het familiebedrijf zijn eerder onderzocht door het Erasmus Centre For Family Business (ECFB) in samenwerking met BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank. Hieruit blijkt dat familiebedrijven gemiddeld 16% winstgevender zijn dan andere ondernemingen. Hun financiële waarde ligt gemiddeld genomen 7% hoger dan niet-familiebedrijven. Waarden die karakteristiek zijn voor het voeren van een familiebedrijf, zoals bescheidenheid en degelijkheid, spelen hierbij een rol. De prestaties blijken ook beter als de directeur of voorzitter van de raad van commissarissen niet van buiten maar uit de familie zelf komt.

Comments are closed.