Arbeidsmarktinstituties zwak punt van verder competitief Nederland
28 september 2017
Economic boards: sleutelen aan de eigen regio
1 oktober 2017
Laad alles

OESO: ‘gig economy’ is geen ondernemerschap

PARIJS – Wereldwijd groeit het aantal nieuwe ondernemingen, en daalt het aantal faillissementen. Daaruit kan volgens de OESO worden afgeleid dat het goed gaat met het ondernemerschap. Tegelijkertijd signaleert de organisatie dat veel nieuwe ‘ondernemers’ eigenlijk onderdeel zijn van de gig economy. De online platforms die dit nieuwe zzp-schap mogelijk maken, dragen eerder bij aan slecht dan aan goed ondernemerschap. Nederland doet het op het vlak van echte gazelles goed met een vijfde plaats, nog voor Israël.

In het rapport Entrepreneurship at a Glance constateert de organisatie voor economische samenwerking OESO dat het niveau aan nieuwe bedrijvigheid in veel landen weer op pre-crisisniveau ligt. De dienstensector leverde de grootste bijdrage: tweederde van de banen bij nieuwe bedrijven kwam in deze sector tot stand. Digitale tools en platforms bieden micro-ondernemingen (tot 10 werkzame personen) steeds meer exportkansen. Nederland doet het internationaal goed als het gaat om snelgroeiende bedrijven (minimaal 10 werknemers, minimaal 10% personeelsgroei gemiddeld gedurende drie jaar) en gazelles (minimaal 10 werknemers, jonger dan vijf jaar, minimaal 20% personeelsgroei gemiddeld gedurende drie jaar). Van het totaal aantal bedrijven met minimaal 10 werknemers is 17% een snelle groeier, en 1,9% een gazelle. Daarmee ligt ons niveau aan snelle groeiers achter Groot-Brittannië (21%) maar nog voor Zweden (15%) en Duitsland (10%). De meeste gazelles zijn in ons land actief in softwareontwikkeling. Matig scoort Nederland echter op het vlak van venture capital. In ons land bedraagt de omvang van het venture capital 0,026% van het bruto nationaal product. In Israël is dat bijvoorbeeld 0,38% en in Finland 0,05%.

Door de opkomst van de gig economy en daarmee van laagwaardig ondernemerschap plaatst de OESO steeds meer vraagtekens bij de manier waarop cijfers over nieuw ondernemerschap tot stand komen: dat gebeurt nu door het aantal nieuw ingeschreven bedrijven te tellen.

Comments are closed.