Von Hippel: consumenten zijn belangrijk voor innovatie
20 september 2016
Kabinet kondigt ‘Nationale financieringsinstelling’ aan
21 september 2016
Laad alles

Ondernemers beslissen anders

In een recent proefschrift (verdedigd op 15 september 2016 aan de Universiteit van Amsterdam) wordt systematisch nagegaan of er verschil in denkwijze bestaat tussen ondernemers en managers. Contrair aan de ‘algemene wijsheid’, vindt de auteur er geen verschil van belang waar het gaat om optimisme en zelfoverschatting, en ook zeer beperkte verschillen in  risicohouding. Ondernemers hebben wel een lagere aversie voor verliezen.

Verschillen zijn er wel in de wijze waarop ondernemers en managers beslissingen nemen. Ondernemers scoren hoog op ‘Faith in Intuition’, managers op ‘Need for Cognition’. Als in regionale netwerken managers en ondernemers samenwerken, en samen in overlegorganen participeren, is het goed voor beide partijen om daar bewust van te zijn.

Martin Koudstaal, 2016, Common wisdom versus facts; how entrepeneurs differ in their behavioral traits from other occupational groups, Proefschrift Universiteit van Amsterdam.

Nieuwsbericht NRC.nl, 16 september 2016: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/16/is-de-ondernemer-echt-zo-anders-4314134-a1521927.

 

Comments are closed.