Internetconsultatie volgende stap voor Invest-NL
16 februari 2018
Twaalf startups naar SXSW
18 februari 2018
Laad alles

Ondernemersvertrouwen groeit, personeelstekort ook

DEN HAAG – Het vertrouwen van ondernemers heeft het hoogste punt bereikt sinds het de start van de conjunctuurenquête in 2008. Per saldo verwacht 16% van de bedrijven groei van de werkgelegenheid. Bijna een op de vijf bedrijven geeft aan dat personeelstekort de groei belemmert. 

Dat blijkt uit de nieuwste editie van de conjunctuurenquête van CBS, VNO-NCW, MKB Nederland, KvK en EIB. Bij 26% van de bedrijven verbeterde de winstgevendheid in het laatste kwartaal van 2017.  Slechts 8% zag de winstgevendheid afnemen. In de informatie- en communicatiesector zagen per saldo de meeste bedrijven de winstgevendheid groeien, gevolgd door de zakelijke dienstverleners, groothandels en bouwbedrijven.

De helft van de bedrijven ziet geen belemmeringen voor groei. Personeelstekort is echter inmiddels een groter knelpunt dan bedrijfsfinanciering, vooral in de ICT-dienstverlening, de uitzendbranche en de transportsector. Steeds meer bedrijven geven nu ook aan dat ze een tekort ervaren aan productiemiddelen en aan ruimte.

 

Comments are closed.