Een op dertien zzp’ers neemt personeel aan
1 maart 2018
Technische universiteiten stijgen op wereldranglijst
2 maart 2018
Laad alles

“Regionale regie door KvK wordt gemist”

DEN HAAG – De regiefunctie die de Kamers van Koophandel tot 2014 hadden op het gebied van regionaal-economisch beleid, wordt door regionale partijen gemist, blijkt uit de evaluatie van de transitie van de KvK. Het ministerie van EZ gaat die regiefunctie echter niet terugbrengen: de KvK moet blijven inzetten op digitale dienstverlening, ook aan de regio’s. 

In 2014 werden de regionale Kamers van Koophandel opgeheven en met de innovatieadviseurs van Syntens samengevoegd tot één centrale organisatie. Dat ging gepaard met een opdracht om 35 tot 40% goedkoper te werken. Ook werd de jaarlijkse ondernemersbijdrage vervangen door financiering vanuit de begroting van het ministerie van EZ. Het adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF), dat de evaluatie uitvoerde, constateert dat de bezuiniging vooral gevolgen heeft gehad voor de wettelijke taak om regio’s te stimuleren. Het budget hiervoor kromp van ruim € 53 mln in 2013 naar € 5 mln in 2016. Bij de reorganisatie was de verwachting uitgesproken dat die regionale regie zou worden overgenomen door nieuwe partijen. Volgens AEF is dat sindsdien onvoldoende gebeurd. Het ministerie is echter niet van zins om op dat punt in te grijpen. In een reactie op het rapport schrijft de staatssecretaris dat de KvK binnen de bestaande digitale strategie zijn regiofunctie zo goed mogelijk moet uitvoeren. De KvK heeft regiospecifieke informatieproducten en ontwikkelt ook nieuwe, bijvoorbeeld op basis van het Handelsregister.

De wettelijke taak om innovatie te stimuleren, overgenomen van Syntens, is volgens de onderzoekers niet tot ieders tevredenheid teruggebracht tot een vorm van eerstelijns advies. Voor het ministerie is die aanpak echter voldoende. Kritischer kijkt het departement naar de vijf overgebleven fysieke ondernemerspleinen in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem en Groningen. Hier moeten de bezoekersaantallen omhoog.

Comments are closed.