1000-banenplan voor Groningen; Christenunie pleit voor ‘Groningen first’
11 maart 2018
Regionale innovatie in kaart gebracht
15 maart 2018
Laad alles

Researchsubsidies Nederlandse bedrijven steeds meer fiscaal

AMSTERDAM – Een steeds groter deel van de researchsubsidies voor het bedrijfsleven komt in de vorm van een belastingvoordeel. Was in 2006 nog 69% een fiscale tegemoetkoming, in 2015 was dat gestegen naar 88%. 

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de OECD, de organisatie voor economische samenwerking. Met een aandeel van 88% staat Nederland bovenaan de lijst van OESO-landen als wordt gekeken naar het aandeel van fiscale stimulering. Als het gaat om totale uitgaven voor innovatiestimulering bij bedrijven, staat Nederland in de middenmoot. In Nederland gaat 0,17% van het bbp naar innovatiestimulering bij bedrijven. Dat is minder dan in bijvoorbeeld België (0,39%), Ierland (0,36%) of Oostenrijk (0,27%), maar meer dan in bijvoorbeeld Japan (0,15%).

De belastingvoordelen voor innovatie belanden in Nederland wel voor het grootste deel, 68%, bij het mkb. In de meeste andere landen komen de fiscale incentives terecht bij het grootbedrijf; dat wordt ondervangen door vaker rechtstreekse R&D-subsidies aan het mkb te verstrekken. In Nederland is het mkb verantwoordelijk voor 40% van de R&D-investeringen in het bedrijfsleven.

Comments are closed.