Werkgevers: hogere lonen en meer scholing voor personeel
25 oktober 2017
Minister Schouten coördineert regionaal economisch beleid
25 oktober 2017
Laad alles

Samenwerking bevordert innovatie MKB

GRONINGEN – Uit de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor 2017 blijkt dat samenwerkingsinitiatieven op het gebied van innovatie lonend zijn voor bedrijven, maar alleen als ze zelf ook investeren in innovatie. Ook zijn innoverende bedrijven eerder geneigd om deel te nemen aan dergelijke initiatieven.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. In totaal hebben 624 bedrijven meegewerkt aan het onderzoek, 36% hiervan is onderdeel van minimaal één innovatienetwerk, innovatie-testomgeving of incubator.

Vooral ‘topinnovatoren’ (bedrijven die meer dan 40% van hun omzet halen uit producten die nieuw zijn voor de markt) maken veel gebruik van innovatiesamenwerking. Deze samenwerking is echter geen vereiste voor deze bedrijven, er zijn ook mkb-bedrijven die hun succes halen uit het organiseren van interne innovatie. Menno Kooistra, directeur van het deelnemende bedrijf STT Products (een bedrijf in mechatronica), is positief over samenwerking op het gebied van innovatie: “Door deel te nemen mengen wij ons als bedrijf proactief met andere innovatieve koplopers. Zo blijven we op de hoogte van ontwikkelingen en delen we kennis over innovatieve oplossingen. Tevens kunnen we als bedrijven gezamenlijk optrekken om in de toekomst opdrachten van grote partijen te krijgen.”

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat dergelijke samenwerking alleen effectief is als de bedrijven ook intern investeren in innovatie. Samenwerking voor innovatie is dus geen vervanging voor interne innovatie, maar een nuttige aanvulling.

Comments are closed.