Kabinet kondigt ‘Nationale financieringsinstelling’ aan
21 september 2016
Snelle groeiers in Nederland van bovengemiddeld belang
4 november 2016
Laad alles

Steeds meer monitors regionale economie

Steeds meer regio’s in Nederland publiceren eigen dashboards met indicatoren over de eigen regionale economie. De Radboud Universiteit ontwikkelde de Kwartaalbarometer voor The Economic Board (regio Arnhem-Nijmegen). De Amsterdam Economic Board publiceert in haar dashboard de stand van drie typen indicatoren: groei, innovatie en leefbaarheid.

De Radbouduniversiteit en VNO-NCW Arnhem-Nijmegen startten deze zomer een doorlopend onderzoek naar de staat van de regionale economie, in samenwerking met The Economic Board en lokale ondernemersverenigingen. Voor deze Kwartaalbarometer ontvangen ruim 1.100 ondernemers ieder kwartaal een korte vragenlijst die online is in te vullen. Hiermee worden o.a. het ondernemersvertrouwen, groei, innovatie en samenwerking in beeld gebracht.

De Amsterdam Economic Board voegde recent een sectie Feiten & Cijfers aan haar site toe, met indicatoren die een beeld geven van drie thema’s: groei, innovatie en leefbaarheid. Voor groei worden BRP, werkgelegenheid en internationale bedrijvigheid in beeld gebracht. Voor innovatie zijn human capital, startups en de Smart City-community geselecteerd. Leefbaarheid wordt geïllustreerd aan de hand van levensverwachting en luchtkwaliteit. Interactieve kaarten en infographics maken de informatie toegankelijker.

De Rijksuniversiteit Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland publiceerden de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor. Hiervoor werden 2.701 bedrijven in Noord-Nederland die tussen 2010-2015 een innovatiesubsidie hebben aangevraagd, benaderd met een vragenlijst. Daarnaast werden 294 niet-aanvragende bedrijven benaderd.

Deze nieuwe monitors passen in de trend dat samenwerkende regio’s hun eigen economische prestaties periodiek in beeld brengen. Daarmee vullen ze zelf het gat tussen gemeentelijke en provinciale statistieken. Bovendien kiezen de regio’s voor indicatoren die aansluiten bij de eigen speerpunten, zoals arbeidsmarkt, innovatie of leefbaarheid. De regio Brainport (zuid-oost-Noord-Brabant) zette deze trend in. Brainport selecteert indicatoren in de thema’s business, people, technology, international en basics. De regio Utrecht houdt een real time economische barometer bij, met o.a. conjunctuurindicatoren. De Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter publiceerde in 2016 voor de tweede maal de Regiomonitor Economie en Bereikbaarheid. De Regio Zwolle licht in haar Regio Zwolle Monitor de sector logistiek en distributie uit. De regio stelt de monitor op samen met Hogeschool Windesheim.

Comments are closed.