EZK matcht € 10 mln met business angels
16 april 2018
Limburg vraagt € 172,5 mln uit regiofonds
20 april 2018
Laad alles

VentureEU moet ruim € 2 mrd losmaken voor innovatieve startups

BRUSSEL – De Europese Commissie (EC) heeft samen met het European Investment Fund (EIF) een nieuw Europees investeringsprogramma gelanceerd, VentureEU, dat meer risicokapitaal moet losmaken voor startende en snelgroeiende bedrijven. Hiervoor wordt € 410 mln vrijgemaakt dat verdere publieke en private investeringen moet uitlokken.

Volgens de EC zijn er in Europa genoeg talentvolle onderzoekers en vaardige ondernemers maar kunnen startende bedrijven niet binnen enkele jaren uitgroeien tot miljoenenbedrijven of grote ondernemingen. Dit probleem wordt onder andere veroorzaakt doordat deze bedrijven niet aan voldoende risicokapitaal kunnen komen. Dit wil de EC samen met EIF verhelpen met een nieuw fondsen-van-fondsen programma. In 2015 bestond er al interesse voor dit plan en sindsdien zijn er zes fondsen geselecteerd die in aanmerking komen voor Europese steun. Deze fondsen zullen op hun beurt investeren in kleinere fondsen die risicokapitaal verstrekken aan startende bedrijven in Europa.

Met de € 410 mln die voor VentureEU wordt uitgetrokken streeft de EU ernaar om €2,1 mrd aan publieke en private investeringen los te maken. Uiteindelijk moet dit € 6,5 mrd aan nieuwe investeringen voor innovatieve startups en scale-ups in Europa aantrekken, een verdubbeling van het huidige beschikbare risicokapitaal.

Comments are closed.