ZEELAND

Macro-economie en ondernemerschap

De economie van Zeeland blijft met een plus van 2,9% in 2017 net achter het Nederlands gemiddelde van 3,2%. Daarbij laat Zeeuws-Vlaanderen een wat hogere groei zien dan de rest van de provincie. Voor de Zeeuwse eilanden betekent dat een gestaag herstel van de economie, nadat 2012-2014 een aaneengesloten periode van krimp was. Zeeuws-Vlaanderen pakt de positieve trend weer op na een terugval ten opzichte van de piek in 2014 (+3,8%). Dit uit zich ook in een groeiend personeelstekort: inmiddels geeft bijna een kwart van de werkgevers in Zeeuws-Vlaanderen aan geen geschikte medewerkers te kunnen vinden, een verviervoudiging in een jaar tijd. De FD Gazelles concentreren zich op de Zeeuwse eilanden.

ECONOMISCHE GROEI 1996-2017

SNELGROEIENDE BEDRIJVEN

VERWACHTE GROEI OMZET EN PERSONEELSOMVANG Q2 2018

ERVAREN BELEMMERINGEN VOOR GROEI

Onderwijs en arbeidsmarkt

Zeeland behoort tot de gebieden met de laagste werkloosheid: in 2013 ‘piekte’ het werkloosheidspercentage op 5,7% (Nederland: 7,3%). Dat betekent dat de keuze op de arbeidsmarkt voor Zeeuwse werkgevers de laatste jaren al beperkter was dan voor hun collega’s in de rest van het land. Het economisch herstel maakt de arbeidsmarkt nog krapper: het aantal openstaande vacatures verdubbelde tussen eind 2015 en eind 2017. De provincie wil zichzelf vanaf 2018 versterkt profileren als locatie voor jonge werknemers die houden van ruimte en water. ‘Braindrain’ is voor Zeeland een probleem: waar in Nederland gemiddeld 36% van de werkende beroepsbevolking hoger is opgeleid, ligt dat percentage voor de Zeeuwse eilanden op 27% en voor Zeeuws-Vlaanderen op 21%. Krimpen doet de provincie sinds kort niet meer, maar de bevolkingsgroei is miniem.

WERKLOOSHEIDSPERCENTAGE 2007-2017

VACATURES

OPLEIDINGSNIVEAU BEROEPSBEVOLKING

Kapitaal en financiering

Private equity en venture capital weten mondjesmaat de weg naar Zeeland te vinden. Snelle groeier is onder meer Bax Music, het bedrijf uit Goes dat zich ontwikkelde van webshop tot omnichannel retailer. De provincie is een vruchtbare bodem voor webshops en andere handelsbedrijven, met FD gazelles zoals Smulderstextiel.nl, Boozyshop.nl, Medisol en Yoursurprise.com. De winnaar van de MKB Innovatie Top100 van 2015, Luxexcel dat optische lenzen produceert met 3D printing, haalde sindsdien tientallen miljoenen op aan investeringen en verhuisde van Kruiningen naar het Vlaamse Turnhout voor verdere expansie. In 2017 speelden twee innovatieve bedrijven zich in de kijker van de MKB Innovatie Top100, waaronder Illuxtron, dat energiebesparend licht levert met dark light-technologie.

INVESTERINGEN IN HET BEDRIJFSLEVEN