AFAS Software wint Koning Willem I-prijs
30 mei 2018
Recordaantal banen en vacatures
4 juni 2018
Laad alles

“Zuid-Holland na Brabant meeste innovatiekracht”

DEN HAAG – Zuid-Holland stond in 2017 op plaats 2 van de regionale innovatie-index, na Noord-Brabant. In 2013 was de provincie nog hekkensluiter van de ranglijst. Utrecht daalt van de tweede naar de vijfde plek. Flevoland stijgt vier plekken van 10 naar 6. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland, dat gevalideerd is door ING omdat het dezelfde methode hanteert als in de eerder gepubliceerde Regionale Innovatieindex van de bank.

De index wordt berekend op basis van het aandeel innovatoren in de regio, de ontwikkeling van arbeidsproductiviteit, de bedrijvendynamiek en de omvang van innovatie-uitgaven. De slechte score van Zuid-Holland in 2014 was mede aanleiding voor de oprichting van de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter en flink opgeschroefde investeringen. Dat Zuid-Holland nu de tweede plaats inneemt, is vooral toe te schrijven aan de toegenomen uitgaven aan innovatie. Kreeg Zuid-Holland in 2013 nog een indexscore van 72 voor innovatie-uitgaven (Nederland = 100), in 2017 was dat 265. Zuid-Holland blijft nog wel achter op het gemiddelde als het gaat om het aantal innovatieve bedrijven ten opzichte van het totaal aantal bedrijven. Noord-Brabant blijft bovenaan de ranglijst staan. Dit komt vooral doordat de innovatie-uitgaven vanuit het regionale bedrijfsleven in Brainport Eindhoven, door o.a. Philips en ASML, ver boven het gemiddelde liggen. De grote dalers zijn Utrecht en Limburg op plaats 5 en 7, die in 2013 nog respectievelijk plaats 2 en 3 hadden. Utrecht had in 2013 de 2e plek te danken aan hoge arbeidsproductiviteit, wat terug te voeren was op succesvolle procesinnovatie, en hoge bedrijvendynamiek, wat niet werd voortgezet in de periode erna. Flevoland verovert de 6e plek vanwege sterk gestegen arbeidsproductiviteit.

De index werd in 2013 en 2014 opgesteld door het ING Economisch Bureau. Op initiatief van de provincie Zuid-Holland is het onderzoek opnieuw uitgevoerd en gevalideerd door ING.

Comments are closed.